Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

Αφιέρωμα: Μάριος Κουτσούκος

   Στο παρόν αφιέρωμα θα αναφερθώ σ' έναν Έλληνα λογοτέχνη, τον Μάριο Κουτσούκο. Έχοντας διαβάσει δύο βιβλία του, "Η Θεωρία του Μήλου" και "Η Πύλη", θεωρώ πως έχω πιάσει αρκετά καλά τον παλμό της γραφής του.
   Η θεματολογία των βιβλίων αυτών έχει κάποια πολύ πρωτότυπα χαρακτηριστικά: έχουν ως αρχή τον κόσμο του φανταστικού, σε μια μορφή μεσαιωνική όπου τα πλάσματα της λαογραφίας είναι υπαρκτά, όμως ο ρεαλισμός αγκαλιάζει και τα δύο έργα. Οι κόσμοι όπου διαδραματίζεται η πλοκή είναι ξεχωριστοί από τον δικό μας, αν και έχουν πολλά κοινά (και κυρίως αδυναμίες!) με αυτόν. Η μαγεία είναι πραγματική δύναμη και διαμορφώνει σε μικρό αλλά και μεγάλο βαθμό την όψη της πραγματικότητας.
   Στον τρόπο γραφής το βασικότερο στοιχείο του συγγραφέα είναι το μοναδικό κυνικό του χιούμορ και γενικά ο κυνικός τρόπος με τον οποίο περιγράφονται οι χαρακτήρες. Κανένας χαρακτήρας δε γλιτώνει από τον σαρκασμό και η υποτιθέμενη μεγαλοπρέπεια κάποιων από αυτούς γκρεμίζεται κάτω από γλαφυρές περιγραφές και ξεκαρδιστικές λεπτομέρειες. Τα έργα, χάρη στη γραφή, κυλάνε γρήγορα, χωρίς κουραστικά σημεία και "κοιλιές".
   Βέβαια η πλοκή και στα δύο έργα έχει συνέπεια. Παρά τη χιουμοριστική απόδοση των πραγμάτων παρατήρησα μια γραμμική, σταθερή πλοκή που οδηγεί σε απρόσμενο τέλος. Γίνεται φανερό πως η πλοκή είναι επηρεασμένη από παιχνίδια και ταινίες φάντασι κι αυτό δίνει στα έργα ενδιαφέρον και χαρακτήρα.
   Ας αναλύσω λίγο πιο διεξοδικά το κάθε έργο ξεχωριστά:

Η Θεωρία του Μήλου

Μάριος Κουτσούκος, Εκδόσεις Αέναον

   Όπως φαίνεται και στο οπισθόφυλλο, πρόκειται για μια περιπέτεια, μια ανακάλυψη του κόσμου μαζί με τον ίδιο τον εαυτό του πρωταγωνιστή. Ένας νεαρός πρωταγωνιστής καθώς προσπαθεί να εκπληρώσει το όνειρό του τρακάρει συνεχώς μπροστά σε αντιξοότητες της τύχης και απογοητεύσεις για γέλια και για κλάματα! Το βιβλίο υπόσχεται (και δεν απογοητεύει) περιπέτειες τραγελαφικών διαστάσεων, παράξενες, αστείες και μοναδικές. Χάρη στον κυνισμό που διακατέχει τα πρόσωπα ο αναγνώστης μπορεί να ταυτιστεί άφοβα με κάποιους από αυτούς και να αφεθεί στη δουλεμένη πένα του συγγραφέα. 

Η Πύλη

Μάριος Κουτσούκος

   Ένα βιβλίο πιο ογκώδες από το προηγούμενο, γραμμένο σε αρκετά νεανική ηλικία, σύμφωνα με τον συγγραφέα. Έχει αρκετά κοινά στοιχεία με την Θεωρία του Μήλου, αλλά και πολλά μοναδικά, τα οποία προσθέτουν στο έργο.
   Οι περιγραφές είναι γλαφυρότατες, οι χαρακτήρες κυνικοί, κάποιοι από αυτούς καρικατούρες, και η πλοκή περιλαμβάνει πολλά μέρη και ανθρώπους. Το μεσαιωνικό αρχέτυπο των δύο στρατών που συγκρούονται διατρέχει όλο το βιβλίο, όπως προδίδει το εξώφυλλο, και ο αναγνώστης χορταίνει να διαβάζει για μαγεία, βασίλεια, στρατούς και σφαγές. Μπορώ να πω πως ο συγγραφέας έχει επενδύσει πολύ στην περιγραφή της στρατιωτικής ζωής, με αποτέλεσμα να ταυτιστούν όσοι έχουν εκπληρώσει τη στρατιωτική του θητεία.

Συνολικά
   Τα έργα συστήνονται ανεπιφύλακτα σε φίλους του φανταστικού, άτομα που ασχολούνται με παιχνίδια όπως Dungeons and Dragons, Warcraft και άλλα συναφή. Οπωσδήποτε επίσης σε άτομα που αγαπούν τους θρύλους και τον κόσμο του μεσαίωνα και που αρέσκονται σε χαρακτήρες που ξεφεύγουν από τα όρια του αψεγάδιαστου ήρωα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου