Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

Η Ιστορία των Τριών Αδελφών (Θεωρία Χάρι Πότερ)

   Η ιστορία αυτή είναι ένα αρχαίο παραμύθι μάγων που πέρασε από γενιά σε γενιά μέσα στο σύμπαν του Χάρι Πότερ. Αναφέρεται σε τρεις αδερφούς που, για να περάσουν ένα ποτάμι, έφτιαξαν μια μαγική γέφυρα. Ο Θάνατος θύμωσε που έχασε τρία υποψήφια θύματα, καθώς το ποτάμι ήταν ορμητικό και σκότωνε όποιον πήγαινε να το περάσει και υποκρίθηκε πως τους συγχαίρει για την ευστροφία τους. Έτσι, δώρισε ένα αντικείμενο στον καθένα. Ο μεγάλος αδερφός, ο εριστικός, ζήτησε το ισχυρότερο μαγικό ραβδί του κόσμου. Ο δεύτερος, ο υπερόπτης, ζήτησε μια πέτρα που ανασταίνει τους νεκρούς για να γελοιοποιήσει ακόμα περισσότερο τον θάνατο. Ο τρίτος, συνετός κι επιφυλακτικός, ζήτησε έναν τρόπο για να ξεφύγει από τον Θάνατο κι εκείνος, απρόθυμα, του έδωσε τον δικό του αόρατο μανδύα.
   Ο πρώτος αδερφός με το πανίσχυρο ραβδί σκότωσε έναν μάγο με τον οποίο είχε διαφορές κι έπειτα, μεθυσμένος σ' ένα μπαρ, καυχήθηκε για το πανίσχυρο ραβδί του. Κάποιος που άκουσε τα καυχήματά του περίμενε ν' αποκοιμηθεί, του έκλεψε το ραβδί απ' το δωμάτιο και τον σκότωσε για ασφάλεια. Έτσι ο Θάνατος πήρε τον πρώτο αδερφό. Ο δεύτερος χρησιμοποίησε την πέτρα για να αναστήσει την αρραβωνιαστικιά του, που είχε πεθάνει πρόωρα. Εκείνη όμως δεν ανήκε στον κόσμο των ζωντανών και υπέφερε. Ο δεύτερος αδερφός, απελπισμένος από τον έρωτά του, αυτοκτόνησε για να ξανασμίξει μαζί της. Έτσι ο Θάνατος πήρε τον δεύτερο αδερφό. Όσο όμως κι αν έψαξε, ποτέ δε βρήκε τον τρίτο αδερφό. Μόνο όταν εκείνος έφτασε σε βαθιά γεράματα έδωσε τον μανδύα στον γιο του, αποκαλύφθηκε στον Θάνατο κι έφυγαν μαζί σαν παλιοί φίλοι...
   Μέχρι εδώ είναι η αφήγηση της Τζόαν Ρόουλινγκ. Από εδώ και πέρα είναι οι δικές μου εικασίες. Ας ξεκινήσουμε από τη "γέφυρα" που τόσο πολύ εξαγρίωσε τον Θάνατο. Γιατί μια γέφυρα να έχει τόση σημασία; Αν βέβαια δεχτούμε ότι ο όρος είναι μεταφορικός, μπορεί να σημαίνει έναν τρόπο για να ξεπεράσει κανείς τον Θάνατο. Έτσι, εικάζω πως οι τρεις αδερφοί ανακάλυψαν έναν τρόπο να τον καθυστερήσουν: κοντολογίς, βρήκαν ένα μέσο για τη μακροζωία ή την αθανασία (δηλαδή το να μην πεθάνουν από φυσικά αίτια). Το ποτάμι πιθανότατα συμβολίζει τη φυσική ροή του χρόνου, τη διαδικασία της γήρανσης.
   Γι' αυτό θύμωσε ο Θάνατος. Όχι επειδή γλίτωσαν στιγμιαία 3 θνητοί αλλά επειδή κατάφεραν να τον παρακάμψουν μόνιμα. Έτσι υποθέτω πως οι τρεις αδερφοί βρήκαν τον τρόπο να ζουν αιώνια (ή απλώς πάρα πολύ) και έβλεπαν τον Θάνατο μόνο μέσα από άλλους θνητούς. Χάρη στην αιώνια ζωή, ο πρώτος ακολούθησε τον δρόμο της δύναμης, που συμβολίζεται από το ανίκητο ραβδί. Κάποιος που έχει κατακτήσει την αφθαρσία όμως δεν πρέπει να καυχιέται, διότι κάποιος θα βρεθεί να τον ξεκάνει, όπως κι έγινε. Ο δεύτερος διάλεξε τον δρόμο της έπαρσης, προσπαθώντας να αναστήσει κι άλλους, έχοντας ο ίδιος αιώνια ζωή. Δεν είχε θεϊκές δυνάμεις όμως. Η ανικανότητά του του έφερε απελπισία και έλλειψη θέλησης για ζωή. Ενώ ο τρίτος διάλεξε τον δρόμο της σύνεσης, έζησε ταπεινά και σεμνά όσο ήθελε και διάλεξε να πεθάνει όταν πια είχε απολαύσει όση ζωή ήθελε, αφού πρώτα δίδαξε το μυστικό στον γιο του...
   Πίσω από αυτό το παραμύθι βέβαια ίσως κρύβεται κι ένας τρόπος που φέρνει πραγματικά μακροζωία. Για να τον καταλάβουμε πρέπει να αναλύσουμε ποια στοιχεία έχουν τα τρία αντικείμενα. Το ραβδί δηλώνει εριστικότητα αλλά και δύναμη. Η πέτρα δηλώνει έπαρση αλλά και περιέργεια για το μετέπειτα. Ο μανδύας δηλώνει φοβία καταδίωξης αλλά και σύνεση. Οπότε οι 3 κακές ιδιότητες φέρνουν τον κατέχοντα πιο γρήγορα στην αγκαλιά του Θανάτου (μόνο ο τρίτος αδερφός ξεπέρασε το εμπόδιο τελικά - αν υπέκυπτε στο αίσθημα καταδίωξης θα πέθαινε νέοτερος από το υπερβολικό άγχος). Οι 3 καλές ιδιότητες όμως απομακρύνουν τον Θάνατο και φέρνουν μακροζωία: ο άνθρωπος οφείλει να έχει δύναμη, να μην υποκύπτει στην αδυναμία. Οι δυνατοί χαρακτήρες επιβιώνουν, οι αδύναμοι τσαλαπατιούνται. Πρέπει να έχει περιέργεια και φιλομάθεια, να μην ικανοποιείται με όσες γνώσεις έχει και να ψάχνει όσο μπορεί, προκειμένου να εξασφαλίζει όσες πληροφορίες μπορεί για την επιβίωσή του. Τέλος, πρέπει να ζει σεμνά, χωρίς υπερβολές και ματαιοδοξία, έτσι ώστε να μένουν μακριά τα αδιάκριτα βλέμματα και να εξασφαλίζεται η ασφάλεια της προσωπικής του ζωής. Αυτό θα μπορούσε να είναι το ηθικό δίδαγμα του παραμυθιού, που ισχύει και για μάγους και για μαγκλ!
   Βέβαια όσον αφορά τα 3 αδέρφια, πρόσωπα με παρόμοιες ιδιότητες μπορούμε να εντοπίσουμε σε διάφορες μυθολογίες. Αν συγκρίνουμε τα τρία αδέρφια με 3 μυθολογικά πρόσωπα από την Ελλάδα έχουμε τα εξής: Τον Αντίοχο Πέβερελ, τον ανίκητο που όμως πέθανε εξαιτίας της δύναμής του, να μοιάζει με τον Κύκνο. Αυτός ήταν γιος του Ποσειδώνα, άφθαρτος στη μάχη κι ανίκητος. Στον Τρωικό Πόλεμο μονομάχησε με τον Αχιλλέα που, βλέποντας ότι δεν μπορεί να τον τραυματίσει, του έριξε έναν βράχο στο κεφάλι και του προκάλεσε ασφυξία. Τον Κάδμο Πέβερελ, τον επαρμένο που θέλησε να αντιστρέψει τον θάνατο, να μοιάζει με τον Ασκληπιό. Γιος του Απόλλωνα, ήταν τόσο δεινός γιατρός που κατάφερε να φέρνει ξανά στη ζωή τους νεκρούς. Ο Άδης παραπονέθηκε στον Δία κι εκείνος τον κατακεραύνωσε, σκοτώνοντάς τον. Τον Ιγνάτιο Πέβερελ, τον σοφό που έζησε συνετά μέχρι τα βαθιά γεράματα, με τον Επιμενίδη, ο οποίος ήταν ένας Κρητικός που έπεσε σε μαγικό ύπνο για 57 χρόνια σε μια σπηλιά κι έπειτα μετέδωσε τη σοφία του στους ανθρώπους ως θρησκευτικός διδάσκαλος, προφήτης και μάντης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου