Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

Τοποθεσίες που εξάπτουν τη φαντασία

   Υπάρχουν πολλοί τόποι που εξάπτουν την ανθρώπινη φαντασία και χάρη σε αυτούς έχουν γραφτεί και σκηνοθετηθεί πολλά αξιόλογα έργα. Στο παρακάτω άρθρο θα κάνω μια μικρή παρουσίαση.

1) Δάση. Τα δάση παλαιόθεν προκαλούν στον άνθρωπο μια έλξη και τον παρακινούν να ψάξει τι μυστήριο υπάρχει εκεί μέσα, μιας και η φύση κυριαρχεί ενώ το ανθρώπινο χέρι αδυνατεί να τα ελέγξει. Πολλά παραμύθια εκτυλίσσονται σε δάση, με παράξενα πλάσματα, καλόβουλα και φιλικά ή τρομερά και βίαια, να προσπαθούν να παρασύρουν τους ανθρώπους και να τους απομακρύνουν απ' την κοινωνία και τον πολιτισμό. Δεν είναι τυχαίο που τόσοι και τόσοι θρύλοι για νεράιδες και ξωτικά προσανατολίζονται στα βάθη των δασών.

2) Ωκεανοί. Η θάλασσα, ανεξερεύνητη και αδάμαστη, προκαλούσε πάντα δέος στον άνθρωπο, ειδικά στις παλαιότερες εποχές, όταν τα μέσα ήταν πενιχρά και τα υπερωκεάνια ταξίδια δεν ήταν εφικτά. Τον ωκεανό οι άνθρωποι τον αντιμετώπιζαν λίγο πολύ όπως εμείς αντιμετωπίζουμε το διάστημα: γεμάτο πιθανότητες, μυθικές και πλούσιες χώρες, διαφορετικούς -και ίσως πιο ανεπτυγμένους από εμάς- πολιτισμούς. Ονειρεύονταν μαγικές, πλούσιες χώρες και κατοικίες θεών και τρομερών θαλάσσιων πλασμάτων. Στην άκρη του ωκεανού φαντάζονταν το χάσμα που οδηγούσε στο κενό του διαστήματος.
   Στο ίδιο θέμα, δεν ήταν μόνο το "πέρα μακριά" που εξίταρε τους ανθρώπους αλλά και το "εκεί κάτω". Ο βυθός του ωκεανού ήταν -και ακόμα είναι- κάτι μακρινό, ανεξιχνίαστο και τρομακτικό. Εκεί κάτω φώλιαζαν θεοί και δαίμονες του νερού, πλάσματα πέρα από κάθε φαντασία και ξένοι πολιτισμοί, γήινοι και εξωγήινοι.

3) Ερείπια. Όπου φαίνεται πως υπήρχε ανθρώπινη δραστηριότητα, οι άνθρωποι νιώθουν την ανάγκη να ψάξουν τα πάντα. Πώς έζησε ο εκεί πολιτισμός, τι επίπεδο τεχνολογίας και γνώσεων είχε, τι τον οδήγησε στη φυγή ή την καταστροφή... Κάθε λεπτομέρεια είναι σημαντική και γίνεται εξονυχιστική έρευνα, καθώς και παρουσιάσεις εκθεμάτων σε μουσεία. Το αρχαίο δίνει την αίσθηση μιας πραγματικότητας τόσο άπιαστης, που μας ωθεί να τη γεφυρώσουμε με τη φαντασία.

4) Βουνοκορφές. Χιονισμένες κορυφές βουνών, μακριά από κάθε έννοια πολιτισμού. Μέρη που κυριαρχούν ακραίες συνθήκες και θερμοκρασίες, όπου ελάχιστα πλάσματα αντέχουν. Σε τέτοια μέρη πράγματι έχουν γίνει εξερευνήσεις από βοτανολόγους και ζωολόγους, αλλά επίσης εκεί καταφεύγουν εξόριστοι, ασκητές και μοναχοί για να αποφύγουν τη συναναστροφή με τον κόσμο. Μάλιστα πολλοί θρύλοι έχουν ακουστεί σχετικά με ανθρώπους που έζησαν ή ζουν ακόμα εκεί, έχοντας ξεπεράσει το ανθρώπινο επίπεδο, ζώντας για πολλούς αιώνες ή αποκτώντας υπεράνθρωπες γνώσεις και δυνάμεις.

5) Έρημοι. Μιας και οι έρημοι παραμένουν, λόγω έλλειψης φυσικών πόρων και μέσων για φυσιολογική ζωή, ακατοίκητες, είναι επόμενο να εξάπτουν τη φαντασία και το μυστήριο. Αχανείς εκτάσεις γεμάτες πιθανότητες: όλο και κάποιος μετεωρίτης θα έχει πέσει σε κάποια έρημο, όλο και κάποιο απαγορευμένο πείραμα θα γίνεται εκεί, σε κάποιο κρυμμένο υπόγειο εργαστήριο... Εξάλλου όταν δεν υπάρχουν στοιχεία για ύποπτη δραστηριότητα σε κατοικημένες περιοχές, τα μυαλά που αγαπούν τις θεωρίες συνωμοσίας στρέφονται πάντα σε ερημικές τοποθεσίες.
   Φυσικά οι έρημοι δεν είναι πάντα καυτές και αμμώδεις. Έρημος είναι και η Ανταρκτική, μόνο που είναι παγωμένη. Πόσα έργα έχουν γραφτεί ή σκηνοθετηθεί σχετικά με το μαγνητικό της πεδίο, τους μετεωρίτες με εξωγήινη ζωή που έχουν πέσει και θαφτεί εκεί, τα απαγορευμένα πειράματα... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου