Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Γιατί Βλέπουμε Ταινίες

    Είναι μια μεγάλη αλήθεια πως το μυαλό μας υπερλειτουργεί. Λειτουργεί συνεχώς και κάνει σκέψεις πολύπλοκες και τρελές (για τους άλλους) και αναγκαίες (για εμάς τους ίδιους). Αλλά έχετε σκεφτεί πόσες φορές αυτές οι σκέψεις, οι οποίες έχουν αρχή, μέση και τέλος, έχουν αιτία και λόγο ύπαρξης, κυρίως θέμα και κατάληξη, υπάρχουν ως έμμονες για καιρό και λύση δεν βρίσκουμε;
    Άλλη μια αλήθεια λοιπόν είναι πως στα περισσότερα προβλήματά μας δεν βρίσκουμε λύση, ή αν βρούμε, αυτή έρχεται μετά από καιρό. Και τι μπορούμε να κάνουμε; Άλλοι ισχυρίζονται πως έχουν χόμπι που τους κάνουν να ξεχνιούνται ή υπάρχουν στιγμές που το μυαλό τους αδειάζει και ηρεμεί. Εγώ λοιπόν θα προσθέσω κάτι ακόμα, κι αυτό είναι οι ταινίες. Οι ταινίες δεν είναι απλά ένα χόμπι σαν όλα τα άλλα, στα οποία πάλι επικεντρωνόμαστε στον εαυτό μας. Είναι ακόμα περισσότερο ένα μέσο διαφυγής, όπου "μπαίνουμε" στις ζωές άλλων, κάνουμε συγκρίσεις και ταυτιζόμαστε με χαρακτήρες, τους μισούμε ή τους αγαπάμε κτλ. Κι έτσι αυτό το αδιέξοδο, ο φαύλος κύκλος αν θέλετε των σκέψεών μας παύει να μας βασανίζει (στον ίδιο βαθμό τουλάχιστον) καθώς εισβάλλουμε σε άλλους, ξένους κυκεώνες, για τους οποίους ευθύνη δεν έχουμε αλλά παρόλα αυτά τους κάνουμε δικούς μας! Είναι ένα μέσο (συνειδητά για κάποιους, ασυνείδητα για άλλους) ανακούφισης.
      Βέβαια τώρα γεννιέται και το άλλο ερώτημα: αφού οι ταινίες είναι σχετικά πρόσφατη τεχνολογία, παλιότερα τι γινόταν; Το βιβλίο γινόταν. Είναι το αρχαιότερο μέσο με το οποίο ο άνθρωπος περιγράφει και διδάσκει. Πόσες και πόσες ιστορίες δεν έγιναν θρύλοι και παράδειγμα μέσω των βιβλίων! Γενιές και γενιές έχουν περιηγηθεί σε άλλες ζωές, πολιτισμούς και κόσμους με ένα βιβλίο.
     Μετά από όλα αυτά τα ωραία να σκέφτεστε καλά όταν κρατάτε ένα βιβλίο ή ένα DVD. Διότι υπάρχουν πάντα λόγοι που τα διαλέγουμε πέρα από τη διασκέδαση της μιας βραδιάς. ;)

2 σχόλια:

  1. ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΑΖΙ ΣΟΥ!ΑΠΛΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΟΠΩΣ ΕΙΠΕΣ ΨΥΧΑΓΩΓΟΥΝ Κ ΩΣ ΚΑΤΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΜΑΣ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΑΛΛΑ Κ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ(ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΠΟΨΗ) ΣΕ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΝΟΣΤΑΛΓΕΙΣ..ΔΗΛΑΔΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΧΑΙΡΕΣΑΙ Κ ΕΝΘΟΥΣΙΑΖΕΣΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΙΣ ΑΛΛΑ Κ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΣΥΔΕΙΔΗΤΟΠΟΙΕΙΣ ΠΩΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΑ ΑΥΤΑ ΝΑ ΣΟΥ ΣΥΜΒΟΥΝ Κ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΜΙΑ ΤΑΙΝΕΙΑ..ΣΥΜΩΑΙΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΤΑΙΝΕΙΣ Κ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ..ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΕΣΑΙ..ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ Κ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΟΙ ΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΛΕΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΔΩ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΤΑΙΝΕΙΑ ΑΛΛΑ Κ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΚΙΟΛΑΣ..:p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φυσικά! Η νοσταλγία, ο ενθουσιασμός και όλα αυτά είναι μέσα στο παιχνίδι... Πάντως μου φαίνεται κάπως απαισιόδοξο που πιστεύεις πως η πραγματικότητα διαφέρει. Μην ξεχνάς πως κάθε ταινία είναι απεικόνιση της πραγματικής ζωής και περιέχει κάποια ψήγματα αλήθειας, και είναι στο χέρι σου να δώσεις happy end!

    ΑπάντησηΔιαγραφή